Column Jurjen Dieleman: 19 maart en verder; mijn speerpunten voor de komende periode

Jurjen Campagnewoensdag 19 maart 2014

Voor de PerspeX, het blad van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren, mocht Jurjen Dieleman, kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in Lansingerland, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen weer een column schrijven. Deze keer licht hij zijn eigen speerpunten voor de komende raadsperiode toe. Zijn column is hier te lezen.

Het is bijna 19 maart en de campagne hier, in Lansingerland, zit erop. Nu de dag van de verkiezingen dichterbij komt, begint de spanning toe te nemen. Zal het ons lukken om 4 zetels te halen, waardoor ook ik 4 jaar als raadslid aan de slag mag? Hoe zal de politieke situatie eruit zien na de 19e? Welke koers gaat Lansingerland varen in de komende jaren?

Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken in deze dagen voor de verkiezingen. Maar tegelijkertijd gaat het verder dan de verkiezingen. Want na de verkiezingen begint er een nieuwe periode. Een periode waarin ik misschien wel gemeenteraadslid ben. Vier jaar waarin ik aan de slag mag om Lansingerland nog mooier te maken. En dan bekruipt mij de vraag wat ik wil bereiken in de komende vier jaar. Natuurlijk, we hebben een prachtig verkiezingsprogramma, maar op welke punten zal ik mij vooral richten? Wat worden mijn speerpunten voor de komende raadsperiode?

Allereerst wil ik de komende jaren aan de slag om de manier van vergaderen van mijn gemeente te veranderen. De vergaderstructuur zit nu erg dicht, waardoor er weinig ruimte is voor inwoners om mee te doen aan de besluitvorming. Burgers kunnen inspreken aan het begin van de vergadering, maar kunnen vervolgens niet meer na het debat met de raadsleden in gesprek gaan. Dit moet anders, daarom is een verandering van de vergaderstructuur noodzakelijk. In het bijzonder wil ik mij ervoor inzetten om jongeren, binnen de nieuwe vergaderstructuur, meer te betrekken bij vergaderingen, zeker als het hen persoonlijk raakt.

Hiermee hangt mijn tweede speerpunt samen. De doorontwikkeling van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie. Dit betekent dat burgers niet meedoen aan dingen die de gemeente bedenkt, op het moment dat de gemeente dat wil, maar dat de lokale overheid meedoet aan initiatieven uit de samenleving. Er zit zoveel kracht in de samenleving, waar nu geen gebruik van wordt gemaakt. Met een omkering van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie kan dit opgelost worden. Dit vraagt een andere manier van besturen, waarbij de gemeente aansluit bij initiatieven uit de samenleving. Daar wil ik mij hard voor maken in de komende periode.

Tot slot komen er een heleboel zorgtaken naar de gemeente toe. Ik wil mij ervoor inzetten dat zorg dicht bij de mensen en toegankelijk blijft voor hen die het nodig hebben. Mensen die zorg nodig hebben, mogen niet de dupe worden van de veranderingen die gaan plaats vinden.

Dat zijn mijn speerpunten voor de komende vier jaar. Daarmee wil ik aan de slag, hetzij als gemeenteraadslid, als de uitslag van 19 maart dat toelaat, hetzij in een andere rol. In ieder geval ga ik aan de slag, met oog voor en geloof in de toekomst van Lansingerland!

Jurjen Dieleman is 19 jaar en kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in Lansingerland. Daarnaast is hij tweedejaars student politicologie aan de Universiteit van Leiden en lid van de denktank van PerspectieF op het gebied van Democratie, Bestuur en Burgerschap.

Jurjen schreef deze column voor de PerspeX, het blad van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. De colum is oorspronkelijk hier geplaatst.

« Terug

Reacties op 'Column Jurjen Dieleman: 19 maart en verder; mijn speerpunten voor de komende periode'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 05:30
De Breitling Replica Horloges Jet Team keerde terug naar zijn basis in Dijon, Frankrijk, na een reis in vijf Namaak Horloges nieuwe landen. In totaal zeven vliegtuigen uitgevoerd meer dan 225 vluchten in achttien dagen, observeren Rolex Replica van alle geplande vluchten. Demonstraties nemen plaats langs de kusten of, zoals in Beiroet en Amman, in de nabijheid van de luchthaven tijdelijk gesloten, de omgeving, de daken van de gebouwen en balkons zijn altijd gevuld met publiek gepassioneerd over de show.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

september

juni

mei

april

maart

februari

januari