Extra geld voor huishoudelijke hulp

huishoudelijke hulpmaandag 29 september 2014

Er is extra geld beschikbaar voor gemeenten voor huishoudelijke hulp. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten gemeenten vóór 15 oktober officieel een aanvraag indienen bij het ministerie van VWS. Veel gemeenten weten dit niet. De ChristenUnie Lansingerland vroeg in de raadsvergadering van 25 september dan ook of het college op de hoogte is van deze extra financiële middelen. Kees-Willem Markus: “Veel mensen maken zich grote zorgen over de huishoudelijke hulp via de WMO vanaf volgend jaar, omdat veel gemeenten bezuinigen op de hulp of deze helemaal schrappen. Wij vragen ons af wat de stand van zaken is in Lansingerland”.

Eerder is al 75 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor huishoudelijke hulp. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is een motie van de ChristenUnie aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor 40 miljoen euro extra beschikbaar komt voor huishoudelijke hulp. Kees-Willem: ‘De gemeente heeft al met zoveel bezuinigingen te maken dat je een extra potje met geld niet kunt laten liggen. Wij willen daarom weten of het college een aanvraag heeft ingediend voor extra geld voor huishoudelijke hulp, of dat ze dit nog gaat doen. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daar is geld voor nodig.’

Als gemeenten vóór 15 oktober 2014 bij het ministerie van VWS een verklaring indienen waarin zij aangeven dat ze vóór 1 december 2014 een plan zullen indienen, dan ontvangen zij, na indiening van het plan, het gehele voorziene bedrag voor 2015. Als de gemeente echter niets indient ontvangt ze ook geen extra geld.

Wethouder van Tatenhove antwoordde op de vragen van de ChristenUnie dat het college contact op heeft genomen met de zorgaanbieders die voor de gemeente de huishoudelijke zorg verlenen. Deze aanbieders hebben allemaal aangegeven mee te willen denken over een eventueel in te dienen plan. Dit plan zal op tijd worden aangekondigd, om gebruik te kunnen maken van de extra rijksgelden voor huishoudelijke hulp, gaf de wethouder aan. 

« Terug

Reacties op 'Extra geld voor huishoudelijke hulp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

september

juni

mei

april

maart

februari

januari