Ga toch stemmen!

Verkiezingsfoto's-0078maandag 03 maart 2014

Voor de PerspeX, het blad van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren, schreef Jurjen Dieleman, kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in Lansingerland, een gastcolumn waarom je zou gaan stemmen op 19 maart. Zijn column is hier te lezen.

Nog minder dan drie weken en dan is het alweer 19 maart. De dag waarop er gestemd mag worden over de samenstelling van de gemeenteraad voor de komende vier jaar. Nu deze dag steeds dichterbij komt, worden dramatische opkomstcijfers voorspeld. Naar verwachting zal minder dan de helft van de kiesgerechtigden komen stemmen. 

Een dramatische voorspelling, noemde ik het al. Maar waarom is een lage opkomst nu zo dramatisch? Waarom zouden mensen toch moeten gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Stemmen is belangrijk omdat dit hét moment is waarop je de koers van jouw gemeente voor de komende vier jaar kan bepalen. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met een gemeenteraadslid tijdens de periode, doe dat vooral, maar juist nu worden de lijnen uitgezet voor de komende vier jaar en wordt er bepaald welke mensen de gemeente op koers mogen houden. Waar moet geld heen in de komende vier jaar en waar kan op bezuinigd worden, hoe betrekt de gemeente haar inwoners beter bij de besluitvorming, hoe wordt de samenleving in de komende jaren vormgegeven? Allemaal vragen waarop partijen verschillende antwoorden hebben. Allemaal vragen waar je op 19 maart je stem over kunt laten horen.

Zeker in de komende periode, waarin verschillende taken naar de gemeente toe komen is het belangrijk om richting mee te geven aan de gemeenteraad. Een richting waarvan de gemeenteraad weet dat deze door een groot deel van de burgers gesteund wordt, die dit bij de stembus hebben laten horen. Niet voor niets noemde Arie Slob dit “de belangrijkste gemeenteraadsverkiezingen in tijden”. Dit is het moment om de keuze te maken voor een samenleving waarin mensen verbondenheid voelen met de mensen om zich heen.

Daarom is dit het moment om te kiezen voor een partij die deze verbondenheid ook de komende vier jaar wil stimuleren. Concreet betekent dit in Lansingerland dat wij pleiten voor een ontmoetingsplek voor jong en oud in iedere dorpskern, het behoud van jeugd- jongerenwerk en het stimuleren van vrijwilligerswerk. Zo kan de samenleving in verbondenheid tot bloei komen.

Een van mijn hoogleraren zegt regelmatig tegen ons dat stemmen een feest is. Wat heerlijk dat wij, als burgers, mogen bepalen welke koers er gevaren gaat worden in de komende jaren. Laten we dus een feestdag maken van 19 maart. Trek je mooiste kleren aan, neem je stempas mee en zeg tegen je vrienden, familie en iedereen die je op straat tegen komt: “Kom op, ga toch stemmen”!

Jurjen Dieleman is 19 jaar en kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in Lansingerland. Daarnaast is hij tweedejaars student politicologie aan de Universiteit van Leiden en lid van de denktank van PerspectieF op het gebied van Democratie, Bestuur en Burgerschap.

Jurjen schreef deze column voor de PerspeX, het blad van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. De colum is oorspronkelijk hier geplaatst.

« Terug

Reacties op 'Ga toch stemmen!'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 05:31
De Breitling Replica Horloges Jet Team keerde terug naar zijn basis in Dijon, Frankrijk, na een reis in vijf Namaak Horloges nieuwe landen. In totaal zeven vliegtuigen uitgevoerd meer dan 225 vluchten in achttien dagen, observeren Rolex Replica van alle geplande vluchten. Demonstraties nemen plaats langs de kusten of, zoals in Beiroet en Amman, in de nabijheid van de luchthaven tijdelijk gesloten, de omgeving, de daken van de gebouwen en balkons zijn altijd gevuld met publiek gepassioneerd over de show.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

september

juni

mei

april

maart

februari

januari