Oud-wethouder Jan den Uil niet vervolgd voor belangenverstrengeling

Jan den Uilwoensdag 11 juni 2014

Vandaag werd bekend dat Jan den Uil, voormalig wethouder voor de ChristenUnie in Lansingerland, niet vervolgd wordt voor belangenverstrengeling. Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijzen gevonden dat Jan zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie en heeft daarom de zaak geseponeerd.

De ChristenUnie is blij met de uitkomst van dit onderzoek. Hoewel er door de ChristenUnie nooit is getwijfeld aan de integriteit van Jan, heeft deze kwestie er helaas wel toe geleid dat Jan besloot af te treden als wethouder in november 2012. En flinke slag voor de gemeente, waarvoor Jan zich jaren met hart en ziel heeft ingezet. De uitkomst van het onderzoek bevestigt dat Jan in zijn werk voor de gemeente Bergschenhoek en later de gemeente Lansingerland altijd integer heeft gehandeld. De ChristenUnie hoopt met deze uitkomst een periode van onterechte verdachtmakingen aan Jans adres achter zich te kunnen laten. 

Het persbericht dat het Openbaar Ministerie vandaag naar buiten bracht is hieronder te lezen:

Geen bewijs voor corruptie bij onderzoek naar voormalig wethouder

11 juni 2014 - Arrondissementsparket Rotterdam

Er is geen bewijs dat een voormalig wethouder van de gemeente Lansingerland zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie. Van een daadwerkelijke beïnvloeding bij de bouw van een gezondheidscentrum in de gemeente is niet gebleken. Deze conclusie trekt de officier van justitie die het onderzoek van de Rijksrecherche naar de voormalig wethouder heeft geleid. De zaak tegen de man wordt om die reden geseponeerd.

Tegen de wethouder was aangifte gedaan door een raadslid nadat gebleken was dat het architectenbureau waarvan hij directeur-grootaandeelhouder was het gezondheidscentrum had gebouwd. De wethouder trad af in 2012 en de Rijksrecherche startte onder leiding van het OM een onderzoek. Het onderzoek richtte zich op de verdenking van beïnvloeding door een ambtenaar met een financieel belang bij een aan de overheid aanleverende onderneming (art 376 Wetboek van Strafrecht).

Toen de wethouder in 2001 aantrad was bekend dat hij aandeelhouder was van een architectenbureau dat bouwprojecten in de toenmalige gemeente Bergschenhoek uitvoerde. Destijds zijn er wel afspraken gemaakt die een mogelijke belangenverstrengeling moesten voorkomen, maar die zijn niet goed vastgelegd, zo concludeerde de Rijksrecherche. Het idee voor een gezondheidscentrum kwam in 2005 van een plaatselijke huisarts. Hij benaderde zelf het architectenbureau.

Volgens de officier van justitie is niet duidelijk of de voormalige wethouder zich destijds in collegevergaderingen heeft gedistantieerd van besluitvorming over het gezondheidscentrum, maar zijn er geen aanknopingspunten voor een daadwerkelijke beïnvloeding.

« Terug

Reacties op 'Oud-wethouder Jan den Uil niet vervolgd voor belangenverstrengeling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

september

juni

mei

april

maart

februari

januari