Vaststelling jaarstukken en motie betalingsgedrag

Eurosmaandag 01 juni 2015

Tijdens de raadsvergadering van 28 mei zijn de jaarstukken 2014 vastgesteld. De jaarstukken lieten een positief saldo zien van 7,7 miljoen euro, waarmee het jaar 2014 een stuk positiever werd afgesloten dan van tevoren was begroot.

Dit mede dankzij het financieel beleid van het huidige college. Langzaam maar zeker lijkt de weg naar financieel herstel dus te zijn ingeslagen, hoewel Lansingerland nog een lange weg te gaan heeft voor de gemeente echt weer financieel gezond is.

Bij de behandeling van de jaarstukken diende ChristenUnie-raadslid Jurjen Dieleman een motie in om de gemeente met ingang van de jaarstukken 2015 jaarlijks bij deze stukken te rapporteren over het betalingsgedrag van de gemeente. Gemeenten hebben namelijk een wettelijke verplichting om binnen 30 dagen de facturen te betalen en moeten hier in 90 procent van de gevallen aan voldoen. De gemeente Lansingerland voldeed hier in 2014 echter slechts in 84 procent van de gevallen aan, zo bleek uit een onlangs verschenen monitor. Hier staan alleen geen sancties tegenover; de raad is het enige orgaan dat toezicht kan houden op het betalingsgedrag van de gemeente. Omdat het voor ondernemers belangrijk is dat facturen op tijd worden betaald en de overheid een voorbeeldfunctie heeft in het op tijd betalen van de rekeningen vond de ChristenUnie het belangrijk dat hier aandacht aan werd gegeven, zodat Lansingerland in de toekomst wel aan de normen voldoet. Met een jaarlijkse rapportage kan de raad jaarlijks controleren of de rekeningen op tijd zijn betaald door de gemeente en kan hier zo beter op sturen. De PvdA, het CDA en de VVD hadden aangegeven mee te willen tekenen met deze motie en uiteindelijk bleek dat de hele raad deze motie steunde. De wethouder gaf aan direct met deze unaniem aangenomen motie aan de slag te gaan en al voor de jaarstukken van volgend jaar met een rapportage naar de raad te komen.

De aangenomen motie is hieronder te downloaden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
150528 Motie betalingsgedrag Lansingerland124,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Vaststelling jaarstukken en motie betalingsgedrag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari