Vacature burgemeester Lansingerland

Gemeentehuis Halmaandag 02 februari 2015

In de aanloop van de vertrouwenscommissie die uiteindelijk met een definitief voorstel moet komen voor het benoemen van een nieuwe burgemeester is het een en ander gebeurd.

Bij de start van deze commissie waren alle negen politieke partijen van de gemeenteraad vertegenwoordigd, vrijwel alle fracties zijn door de fractievoorzitters vertegenwoordigd.

De eerste taak van deze commissie was, en dat was op dat moment nog niet vertrouwelijk, om een profiel voor deze vacature op te stellen. Een van de ideeën voor het profiel was om meer achtergronden te horen van een burgemeester die bekend is met een agrarische omgeving (en vooral de tuinbouw) om zijn nationale en internationale ervaringen voor het profiel hierin mee te nemen. De keus viel op Sjaak van der Tak uit het Westland. Overigens dit had ook de burgemeester van Pijnacker/Nootdorp kunnen zijn maar die heeft nog beduidend minder ervaring op dit terrein. Voor dit bezoek werd een datum op 1 december gepland echter nadat binnen de commissie bleek dat voor dit bezoek geen breed draagvlak was werd het bezoek afgezegd en ook daarna werd er geen nieuwe datum meer gepland.

Op 18 december 2014 werd in de gemeenteraad de vertrouwenscommissie officieel benoemd en dat betekende dat de leden van deze commissie geen informatie meer naar buiten mogen brengen omdat dan alles onder de geheimhouding valt.

Op 20 januari 2015 kwam de commissaris der Koning Jaap Smit naar de gemeenteraad om het profiel voor de burgemeestervacature door te spreken. Het profiel werd door de voorzitter van de commissie Wouter Hoppenbrouwer toegelicht en ook de vragen van de commissaris werden door hem beantwoord. Heel ongebruikelijk was toen dat in die vergadering Eddy Neeleman grote kritiek had op het profiel (terwijl hij mede opsteller van dit profiel was) en ook beweerde dat door enkele leden van de commissie nu Sjaak van der Tak als nieuwe burgemeester werd voorgesorteerd. Dit was uiteraard te gek voor woorden en de hele gemeenteraad en de commissaris van de Koning namen afstand van dit optreden (voor de liefhebbers is dit debat te beluisteren op de website van de gemeente).

Vervolgens heb ik in die vergadering Eddy Neeleman gevraagd naar het bewijs dat commissieleden naar het Westland waren afgereisd. Uiteraard kon hij dat niet leveren omdat dit niet had plaatsgevonden. Neeleman meldde echter die avond al dat hij zou overwegen om uit de commissie te stappen.

Uiteindelijk diende Eddy Neeleman in de raadsvergadering van 29 januari het voorstel in om hem te ontslaan als lid van de vertrouwenscommissie. Het behoeft geen betoog en verder uitleg dat alle raadsleden unaniem voor dit voorstel stemden.

Na deze valse start gaat de commissie onverdroten verder om in Lansingerland een bekwame burgemeester te krijgen conform het profiel dat door de commissie is opgesteld.

Kandidaten die in aanmerking willen komen moeten voor 23 februari a.s. gereageerd hebben naar de commissaris der Koning van Zuid-Holland.

André Nieuwlaat

« Terug

Reacties op 'Vacature burgemeester Lansingerland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari