Raad neemt afscheid van burgemeester Coos Rijsdijk

Afscheid Coosvrijdag 11 september 2015

In de raadsvergadering van 10 september heeft de gemeenteraad afscheid genomen van Coos Rijsdijk, de waarnemend burgemeester van Lansingerland.

Coos Rijsdijk is sinds 1 januari 2014 waarnemend burgemeester geweest in Lansingerland, na het vertrek van Ewald van Vliet. Zijn opdracht was om Lansingerland politiek stabieler te maken en op weg te helpen richting financieel herstel. De verkiezingen van 2014 en de vorming van de coalitie en het college na die tijd hebben geleid tot een stabiele bestuurlijke situatie. Daarnaast laat de begroting voor 2015 een positiever beeld zien, met een voordelig begrotingssaldo. Hiermee heeft Coos Rijsdijk dus de twee onderdelen van zijn opdracht vervuld. In zijn toespraak gisteravond gaf Coos Rijsdijk aan dat hij nog een derde onderdeel aan zijn opdracht had toegevoegd: Lansingerland weer positief naar de toekomst laten kijken, aan de hand van de toekomstvisie 2040. Deze oproep zal zeker door de raad worden meegenomen in de toekomst.

Op deze plek wil de ChristenUnie Coos Rijsdijk bedanken voor zijn werk als burgemeester in de afgelopen twee jaar in Lansingerland! Wij wensen hem veel goeds toe nu hij met pensioen gaat.

André Nieuwlaat sprak Coos toe, als vervangend raadsvoorzitter. Zijn bijdrage is hieronder te lezen;

Beste Coos, 

De klus zit er bijna op en ja, ik weet dat je niet direct van toespraken houdt maar  vanavond ben je als onze waarnemend burgemeester voor het laatst in ons midden dus wil ik toch namens de raad iets bij dit afscheid zeggen.

Het was op 28 november 2013 toen wij als fractievoorzitters waren uitgenodigd door de commissaris van de koning. De CdK wilden graag onze mening horen over de tijdelijke opvolging van Ewald van Vliet. Niet dat wij daar nu zo’n grote invloed op zouden hebben want zei hij zelf: “Ik beslis uiteindelijk zelf wie de waarnemer wordt”.

De waarnemend burgemeester zou twee belangrijke opdrachten meekrijgen:

  1. de financiën moeten weer op orde komen
  2. de bestuurlijke stabiliteit moet hersteld worden

Uit de hoed van de commissaris kwam toen de naam van Coos Rijsdijk, jarenlang burgemeester geweest van Boskoop maar bij de meeste fractievoorzitters was jouw naam niet bekend.
Vervolgens organiseerde de CdK een informele ontmoeting met jou en de fractievoorzitters op een geheime locatie. Ik kan mij die avond (2 december 2013) nog goed herinneren want in een niet eens zo lang gesprek won jij de harten van ons allen en unaniem hebben wij het voorstel gesteund dat jij onze waarnemend burgemeester zou worden en dat dan voor een periode van een kleine twee jaar.

Vandaag blikken wij terug en kunnen wij met elkaar vaststellen dat jij die twee opdrachten heel succesvol hebt afgerond. En dat deed je niet door het middelpunt te zijn maar door de colleges de ruimte en het vertrouwen te geven zoals een goed leider dat betaamt. Je was ook niet de man die het nodig vond om veel en vaak in de plaatselijke pers te verschijnen. Je was meer de burgemeester die goed wist waar hij mee bezig was en op de achtergrond de goede beslissingen nam die goed waren voor de inwoners van Lansingerland en voor ons als raad van deze gemeente.

Toch was je nog maar een paar uur in ons midden en toen moest je die eerste januari 2014 direct en vol aan de bak. De moord op Rob Zweekhorst had een grote impact op alle inwoners van Lansingerland. En op dat moment kan een burgemeester het maar één keer goed of fout doen en jij deed het buitengewoon goed door er direct te zijn voor de familie en de direct betrokkenen, zoals de omwonenden. Ook daarna in de afhandeling deed je wat nodig was en was je de burgervader en die rol paste bij je als gegoten. Ik vind dit nog steeds een groot compliment waardig. 

Nu, ik zou geen lange toespraak gaan houden, en daarom wil ik afsluiten om je als raad en ook namens alle inwoners te bedanken voor alles wat je voor ons en voor de gemeente Lansingerland hebt gedaan. 

Toch wil ik en ik begrijp dat dit aan het slot van deze raadsvergadering opmerkelijk is. Ik wil namelijk nog een TOEZEGGING van je krijgen dat je dit gedeelte van de toespraak aan je echtgenote Elly op de website van Lansingerland moet laten zien.

Iedereen weet en zeker de ervaren bestuurders (zoals jij er één bent) dat als de taken erop zitten dat vroeg of laat de telefoon weer gaat. “Coos, joh jij bent nu klaar daar in Lansingerland en ik heb een bestuurdersklusje voor je en dat is van korte duur, zou jij….enz”.
Nu Coos, neem nu van mij en van ons allen hier aan, bedank voor die eer en geniet nu van je vrijheid, je vrouw – gezin, je muziek en het rijden met de cabrio DUS stop met besturen en ga genieten van alle andere dingen!!!

Ja, nu is de geest gewillig maar het vlees is zwak. Mocht je nu toch in de verleiding komen en dat hebben mannen eerder dan vrouwen, dan kan Elly tegen je zeggen  “Coos, weet je nog bij je afscheid dat een raadslid, zijn naam weet ik niet meer, gezegd heeft…..Laten we dat gedeelte nog eens bekijken op de website van Lansingerland.
En dan zeg jij Coos, goed Elly dat gaan we eerst doen voordat ik…..

Coos, nogmaals dank voor alles en het gaat jou en Elly buitengewoon goed!

Raadsvergadering d.d.10/09/2015 André Nieuwlaat

« Terug

Reacties op 'Raad neemt afscheid van burgemeester Coos Rijsdijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2015

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari