Raadsvergadering 19 december: Flexibele en vaste standplaatsen – hoe flexibel zijn die eigenlijk?

1011271dinsdag 24 december 2013

Onze gemeente kent naast de marktverordening ook een standplaatsenverordening.
Deze laatste stelt paal en perk aan het maximum aantal kraampjes of wagens dat op een niet-marktdag in de kernen mag staan.

Een van de lokale ondernemers had in Berkel en Rodenrijs een aanvraag ingediend om zijn vaste standplaats van donderdag in te nemen op de dinsdag vóór kerst. Maar afwijken van deze verordening bleek juridisch niet mogelijk.  De aangewezen standplaatsen waren op dinsdag al bezet en van standplaats ruilen werd niet toegestaan.

In de raadsvergadering dienden wij, gesteund door diverse andere fracties een ‘motie vreemd aan de orde’ in omdat de huidige verordening naar ons oordeel niet meer aansluit bij de huidige tendensen. In een samenleving die steeds meer verantwoordelijkheden (terug)krijgt, zou onderling van standplaats ruilen mogelijk moeten zijn, of zou voor incidentele gevallen een uitzondering moeten kunnen worden gemaakt.

De motie werd aangenomen, nadat het eerste besluit was vervallen. De betreffende ondernemer; bloemenkiosk Steentjes, kreeg geen toestemming om zijn vaste standplaats aan de Kerkstraat ook op de dinsdag vóór kerst in te nemen. Dat bleek juridische complicaties in zich te hebben. Escalatie leek ons in dit geval geen enkel belang te dienen.

Het college moet nu komen met een nieuwe verordening die helder is, maar meer speelruimte biedt om in te spelen op incidentele uitzonderingen, rond feestdagen bijv.

Ankie van Tatenhove

De tekst van de motie vreemd aan de orde is hieronder te downloaden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
131219 motie vreemd aan de orde standplaatsen def112,1 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 19 december: Flexibele en vaste standplaatsen – hoe flexibel zijn die eigenlijk?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

juni

mei

maart

februari

januari