Transitievisie Warmte vastgesteld

Logo gemeente Lansingerlandwoensdag 04 december 2019

Op donderdag 28 november heeft de gemeenteraad de transitievisie warmte vastgesteld. Deze transitievisie is een eerste onderzoek naar de mogelijkheden om Lansingerland aardgasvrij te maken in 2050. Deze visie geeft geen compleet beeld van alle stappen die gezet moeten worden richting 2050, maar biedt een eerste overzicht van wijken die aardgasvrij gemaakt kunnen worden.

Concreet betekent dit dat op korte termijn in drie weken gestart wordt om deze wijken aardgasvrij te maken. Dit zijn de Havenbuurt in Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk-Zuid en de Eilandenbuurt in Bergschenhoek. Voor deze wijken zal, op verschillende manieren, onderzocht worden hoe deze wijken aardgasvrij gemaakt kunnen worden. 

Tijdens de commissiebehandeling heeft de fractie van de ChristenUnie aangegeven blij te zijn met deze transitievisie warmte. Eind 2021 moet iedere gemeente een transitievisie voor warmte hebben vastgesteld. Lansingerland loopt dus vooruit op dit tempo. In de transitievisie wordt realistisch aangegeven welke mogelijkheden er wel en op dit moment nog niet zijn om wijken aardgasvrij te maken. Daarnaast is de ChristenUnie blij dat gestart wordt in alle drie de dorpen van onze gemeente.

Bij de transitievisie hebben we ook een aantal aandachtspunten geplaatst. Zo is de transitievisie op dit moment alleen nog gericht op de bebouwde woonomgeving en dus bijvoorbeeld niet op de glastuinbouw, terwijl deze sector een grote warmtebehoefte heeft. Daarnaast is het van belang dat de gemeente goed communiceert over de overgang naar gasvrije wijken en probeert het draagvlak te vergroten. De resultaten van het burgerpanel dat in voorbereiding op de transitievisie is gedaan, laten namelijk zien dat hier nog veel in moet gebeuren. Tot slot vroeg de ChristenUnie aandacht voor de betaalbaarheid van de energietransitie. Eerder dienden wij hier al een motie over in. Uiteindelijk moeten alle inwoners tenslotte ook financieel meekunnen in de overgang naar aardgasvrije wijken. 

Met het vaststellen van de transitievisie warmte is weer een volgende stap gezet richting een aardgasvrije gemeente. Het is uiteraard ook duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat Lansingerland helemaal van het gas af is. Hier zal de gemeenteraad in de komende jaren dan ook nog regelmatig over spreken en besluiten. 

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari