Eikenprocessierups in Lansingerland

Schermafbeelding 2019-10-02 om 11.34.37.pngwoensdag 02 oktober 2019

In Lansingerland was, net als in veel andere gemeenten in Nederland, deze zomer veel overlast van de eikenprocessierups. Er zijn aanwijzingen dat de overlast de afgelopen jaren toeneemt en dat bestrijding ervan lastig en kostbaar is. Vanuit de Universiteit Wageningen (haar Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) zijn er berichten dat preventieve maatregelen effectiever en goedkoper zijn dan bestrijding.

Dit was voor onze fractie reden vragen aan het college te stellen over de aanpak van de overlast van dit diertje. Wijkt Lansingerland qua omvang van de overlast af van elders in Nederland? Is men voldoende op de hoogte van de aanbevelingen van de Universiteit Wageningen?

In onze gemeente is er zeker overlast maar deze is vergelijkbaar met die in de voorgaande jaren. De bestrijding gebeurt op een biologische manier, met een bacterie. Ook worden nesten opgespoord, met een lint gemarkeerd en erna weggezogen. Verder zijn er dit jaar mezenkasten opgehangen, want mezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Ook zijn we in Lansingerland anders gaan maaien, want bloemrijke bermen trekken eveneens natuurlijke vijanden aan.

De beantwoording stelt ons gerust. De overlast is er, maar de gemeente kent de bestaande inzichten om ertegen op te treden en zet ze ook in.

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari