ChristenUnie vraagt aandacht voor toename gebruik lachgas

lachgas.jpegwoensdag 22 mei 2019

De afgelopen periode is er meer aandacht gekomen voor het gebruik van lachgas als roesmiddel door jongeren. Waarom die aandacht en wat heeft de politiek ermee te maken?

In de eerste plaats is er de laatste tijd sprake van een forse toename van het gebruik, dat in de hand wordt gewerkt doordat het goedkoop en niet illegaal is. Verder heeft het spul mede door de naam ‘lachgas’ het imago dat het onschuldig is. Maar er zijn nogal wat zorgen over het gebruik, waarbij we zien dat het gebruik verschuift van gebruik bij uitgaansgelegenheden naar gebruik op straat. Ook in Lansingerland zijn op verschillende plekken de restanten (gebruikte ampullen) te vinden.

Gebruik van lachgas blijkt wel degelijk risico’s te hebben. Het aantal spoedritten van de ambulance vanwege onwel worden, zoals tijdens afgelopen Koningsdag, maakt dat de overheid nu een verbod van de verkoop overweegt – maar zo ver is nog niet.

Onze fractie heeft hiervoor in de commissie Samenleving aandacht gevraagd door hierover aan het college vragen te stellen. Het Trimbos Instituut bracht afgelopen jaar een helpend rapport uit met tips voor gemeenten en handhavers. Belangrijke tip is het juist niet overdrijven van de risico’s maar aan te sluiten bij de belevingswereld van de gebruikers, veelal jongeren. Dus eerlijk zijn bij de voorlichting over de nadelen en risico’s in plaats van met horrorverhalen aankomen. Misselijk worden, verward worden en bewusteloosheid – dát wordt herkend. Waarschuwen voor de combinatie met alcohol past daar ook bij. 

De wethouder gaf in de beantwoording aan dat een publiekscampagne of het weren ervan tijdens evenementen via een verordening haar te vroeg lijkt. Ook zei ze dat jeugd- en jongerenwerk dit soort voorlichting al aan jongeren geeft in het kader van het gemeentebeleid “Pubers in the spotlights” en de ontwikkeling ervan monitort. Dat laatste doen wij dus ook!

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vraagt aandacht voor toename gebruik lachgas'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2019

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari