Chillplekken: gewenst of gevreesd?

run-1321278_1920.jpgdinsdag 03 december 2019

Op 20 november sprak de commissie Samenleving over “chillplekken”. Wat wordt hiermee bedoeld? Waarom de onrust erover, en hoe uit de impasse komen?

Jongeren vinden het belangrijk om bij elkaar te komen, gewoon om elkaar te ontmoeten, dus zonder dat er iets moet of georganiseerd wordt. Anderen zien dat ‘hangen’ als bron van ergernis omdat op die ‘hangplekken’ rotzooi achtergelaten kan worden, geluidsoverlast kan plaatsvinden of omdat men zo’n groepje jongeren eng vindt, bedreigend. Onze gemeente beseft het belang van informele ontmoetingsplekken en heeft indertijd al vier plaatsen hiervoor aangewezen – en eigenlijk voldoen deze alle goed. 

In de zomer kwam het College met een plan voor drie extra plekken, één in elke dorpskern. Reden is dat de bestaande vier te weinig zijn – onder meer omdat er voor verschillende leeftijdsgroepen iets aangeboden moet worden.

Na de nieuwe plannen kwam er een groot aantal ‘zienswijzen’ bij de gemeente binnen, merendeels kritisch en bezorgd. De gevreesde rotzooi en geluidsoverlast – en dat ook in de nacht – werden het meest gehoord. Dit klonk ook door in de bijdrage van de inspreker en in de geluiden op de publieke tribune bij de commissievergadering. Overigens had het College het plan voor die nieuwe chillplekken al ingetrokken voor nader beraad.

De ChristenUnie steunt het idee om een aantal extra chillplekken te creëren nog steeds. Wat we daarbij echter heel belangrijk vinden is dat voor het bepalen van geschikte plekken tevoren overleg plaatsvindt met inwoners in die wijk en ook met jongeren zelf. Vooral pleiten we ervoor dat de gemeente het overleg tússen de diverse groepen faciliteert, dus zorgt dat inwoners en jongeren bij elkáár komen voor zo’n overleg. Het van elkaar zien en horen waar de wensen aan de ene kant en de bezorgdheid aan de andere kant vandaan komen, is de beste basis om tot zo’n keuze te komen. Mogelijk is een plek in een wijk waar gezinnen met opgroeiende jeugd wonen ook logischer dan andere wijken, zo opperde wethouder Van Tatenhove zelf al.

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari