Waardevol: Groei en Bloei Lansingerland

Groei en Bloei Lansingerland waardevolmaandag 25 november 2019

Het bestuur van Groei en Bloei Lansingerland bestaat uit drie enthousiaste dames: Anneliet Hartman, Ria Breugem en Agnes van der Veer.
Van eerstgenoemde werd gezegd dat ze nog niet zo lang in het bestuur zat: 'pas 10 jaar'. Inderdaad een stuk korter dan de andere twee, die allebei al 30 jaar meedraaien. Dit jaar bestaat de afdeling 60 jaar. Op 18 februari 1959 begonnen als afdeling "Berkel en omstreken" van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.  
 
Wat doet Groei en Bloei in Lansingerland? Onder andere:
  • Tuinkeuringen: sinds 1982 organiseert Groei & Bloei elk jaar een tuinkeuring in de drie dorpskernen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Iedere wijk komt om de 5-6 jaar aan de beurt. Per grootte-categorie wordt de mooiste tuin gekozen.
  • Open tuinen: in de Nationale Tuinweek wordt in het weekend een aantal tuinen opengesteld voor bezoek.
  • Tuin van de toekomst: Groei en Bloei is een van de organisaties die samenwerkt met de gemeente Lansingerland om inwoners enthousiast te maken voor Tuinen van de Toekomst: groenere, klimaatbestendige tuinen. Deze tuinen zijn niet alleen mooier, ze geven ook verkoeling, vergroten de biodiversiteit en zijn goed voor onze gezondheid.
  • Floralia: schoolkinderen worden vertrouwd gemaakt met het kweken en verzorgen van planten. De eerste Floralia was bijna 50 jaar geleden, in 1974. Ieder kind uit groep 6 krijgt een jonge geranium om zelf op te kweken en te verzorgen. Voor elke schoolklas zijn drie prijzen beschikbaar. De wedstrijd wordt afgesloten met een bijeenkomst in het gemeentehuis waarbij uit alle prijswinnaars de drie mooiste exemplaren worden uitgekozen door een vakjury.
  • Bloemschikken: onder deskundige leiding bloemstukjes maken. 
Op de foto staan de manden voor de activiteit die op het punt van beginnen staat: bollenmand maken. Hoe dat werkt? De bollen worden in een mand gelegd in laagjes boven elkaar (lasagna methode). Onderin 10 cm potgrond en dan steeds een laag bollen met daartussen potgrond. Bovenop de bollen worden winterbloeiers gepoot. Dus als je ergens zo’n mand ziet staan: wellicht gemaakt bij Groei en Bloei.
Het plezier in dit vrijwilligerswerk spat ervan af bij de dames van het bestuur. Wat een enthousiaste club. Die zetten we graag in het zonnetje: Waardevol voor Lansingerland!

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari