Afvalbeleid: een bewuste keuze

Afvalberg.jpg17-04-2021 16:04

Zoals u wellicht in de krant hebt gelezen, heeft de gemeenteraad besloten om een variabel tarief voor restafval (Diftar) in te voeren. Dit betekent dat er een variabel tarief betaald moet worden op basis van volume of frequentie. Elke keer dat de grijze restafvalcontainer aan de straat wordt gezet om te legen, betaal je een tarief. Dit tarief is afhankelijk van de grootte van de grijze container. Wat deze variabele kosten zijn en hoe dit precies gaat werken, wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Per 1 januari 2023 wordt er dan volgens dit nieuwe afvalbeleid gewerkt. Een ruimte voorbereidingstijd dus. 

Als ChristenUnie zijn we blij dat eindelijk de keus is gemaakt om Diftar in de voeren. Dit had voor ons meerdere redenen. Allereerst vinden wij het belangrijk dat ons afval beter wordt gescheiden. Hiermee wordt het hergebruik van materialen en grondstoffen bevorderd. Op dit moment hebben we als Lansingerland een scheidingpercentage van 58%. Dit is veel te laag. Met Diftar komt dit percentage naar verwachting op ongeveer 75%. Daarnaast wordt slecht gescheiden afval ‘beboet’ door de Rijksoverheid. Voor elke ton aan afval wat niet is gescheiden, moet belasting worden betaald. Jaarlijks kost ons dit de gemeente nu ongeveer €400.000. Geld wat met beter scheiden kan worden bespaard. De derde reden waarom wij Diftar belangrijk vinden is bewustwording. Het is goed dat we ons bewust zijn van het afval dat we met elkaar produceren. Juist deze bewustwording kan helpen om anders naar afval te kijken en bewuster te kiezen voor ander en vooral minder verpakkingsmateriaal.

Kortom, kiezen voor Diftar was voor ons als fractie een bewuste keuze om zo ook bewuster te worden van ons eigen afval. Over de werking van het nieuwe afvalbeleid wordt de komende maanden via allerlei kanalen gecommuniceerd. Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

« Terug

Archief > 2021

december

november

oktober

september

juni

mei

april

maart