Gratis VOG voor vrijwilligers

afbeelding vrijwilligersvrijdag 22 december 2017

Tijdens de raadsvergadering van 21 december heeft de ChristenUnie een motie ingediend om de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gratis te maken voor bepaalde groepen vrijwilligers. Deze motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen, waardoor dit vanaf 2019 uitgevoerd zal worden.

Voor verschillende vrijwilligersfuncties is het wenselijk dat de vrijwilliger een VOG inleveren voordat zij aan de slag gaan als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers die met kinderen werken, of in ander situaties waarin een persoon afhankelijk is van de vrijwilliger. Voor het aanvragen van een VOG moet op dit moment nog 41,35 euro worden betaald. Alleen voor vrijwilligers die met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking werken, is de VOG op dit moment gratis. Wat de ChristenUnie betreft zou de VOG gratis moeten zijn voor alle vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie. Dit voorkomt dat organisaties die met veel vrijwilligers werken, hoge kosten voor VOG's moeten maken. 

Gelukkig staat de ChristenUnie in Lansingerland hier niet alleen in. Ook in het regeerakkoord is opgenomen dat de VOG gratis zal worden voor deze groep vrijwilligers. Het is echter nog niet duidelijk wanneer dit in de praktijk ook zo zal zijn. Om hier in Lansingerland alvast stappen in te zetten en niet te wachten totdat het door de Rijksoverheid is geregeld, hebben wij in een motie het college opgeroepen om bij de begroting voor 2019 een voorstel te doen om geen leges te heffen voor VOG's bij deze groep vrijwilligers.

Deze motie is door de hele raad ondersteund, waardoor het college dit inderdaad uit zal gaan werken. Als alles in de uitwerking gewoon loopt zoals verwacht, zal een grotere groep vrijwilligers in 2019 dus gratis een VOG kunnen krijgen. Wat de ChristenUnie betreft is dit een goed signaal naar onze vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor anderen in de samenleving en daarom geen onnodige kosten zouden moeten maken. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
171215 Motie VOG-leges voor vrijwilligers157,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Gratis VOG voor vrijwilligers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017

december

november

oktober

juli

juni

april

maart

februari