Kamerverkiezingen: ChristenUnie – van betekenis in Lansingerland

stembureau.jpgvrijdag 24 maart 2017

De verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer geven ons als plaatselijke afdeling van de ChristenUnie een beeld van hoe we ervoor staan. Wanneer je kijkt naar het aantal stemmen dat we kregen, dan hebben we een mooi resultaat geboekt. Er waren ongeveer 400 stemmen meer dan bij de verkiezingen van 2012! Ook procentueel gezien mogen we tevreden zijn. Het stemt ons dankbaar. U allen die op 15 maart stemde op lijst 7: bedankt voor uw steun!

Ik zie de lokale stembusuitslag als een uitspraak van de kiezers in onze gemeente over de ChristenUnie. Kennelijk vinden zij het van betekenis dat we er zijn; kennelijk waarderen ze de inbreng die we leveren. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn om de resultaten van landelijke verkiezingen te projecteren op de plaatselijke situatie. Een voorspelling voor de verkiezingen in 2018 (voor een nieuwe gemeenteraad) ga ik niet geven. Wel stel ik vast dat we een mooie basis hebben.

In de analyses van de landelijke verkiezingen werd aandacht besteed aan de prijs die partijen betalen voor medeverantwoordelijkheid in de regering. De regel is, dat je dan bij de volgende verkiezingen een terugval moet verwerken. De PvdA weet daar inmiddels alles van. Als ik kijk naar de trend bij de plaatselijke verkiezingen, dan is dat niet terug te vinden in de resultaten die we als CU geboekt hebben. In 2014 hadden we een periode van deelname aan het College achter de rug. Het was een bewogen periode, waarbij onze wethouder zelfs aftrad vanwege gedoe rond zijn persoon – ten onrechte, maar wel verstandig. Bij de verkiezingen in 2014 was van een terugval geen sprake. We boekten een winst in absolute zin van bijna 200 stemmen; in procenten gingen we een half procentpunt vooruit. Ik zie het als waardering voor betrouwbare en constructieve deelname aan het bestuur van de gemeente.

In de raadsperiode 2014-2018 nemen we opnieuw deel aan het College. Mijn stellige indruk is dat ook nu de inbreng van de CU-wethouder breed gewaardeerd wordt, net als de bijdragen vanuit de fractie. Wat mij betreft dus geen reden om te vrezen voor een terugval-effect vanwege het leveren van een wethouder. Een mooie uitgangspositie voor de verkiezingen in maart volgend jaar. Ik zie een paar punten waar we actief mee aan het werk moeten blijven:

  • Constructieve en actieve bijdragen aan het bestuur van onze gemeente, zowel in het College als in de Raad. Effectief zijn, door goede voorstellen te doen die breed gesteund worden.
  • Aanwezig zijn in de samenleving van Lansingerland, in een goede mix van principe en praktijk.
    • Laat zien vanuit welke overtuiging je tot standpunten komt en laat merken dat je daarin consistent en betrouwbaar bent. Maak duidelijk vanuit welke inspiratiebron je put: de Bijbel, het woord van onze God.
    • Laat merken dat je wilt bijdragen aan een mooie samenleving. Wees erbij op de plekken waar het gebeurt, in de politiek en in de dagelijkse praktijk. Neem initiatief, gericht op samenwerking waar dat kan.

De beste voorbereiding op de verkiezingen van volgend jaar is dat we goed en herkenbaar onze bijdragen blijven leveren. Daarbij zoeken we de publiciteit, zodat de naam van de ChristenUnie bekend blijft en ook duidelijk is vanuit welke overtuiging we politiek actief zijn.

Ik wens ons allen inzet en energie toe, en in het bijzonder voor onze politici wijsheid en Gods zegen.

 

Huib van Leeuwen

(voorzitter afdeling Lansingerland van de ChristenUnie).

« Terug

Reacties op 'Kamerverkiezingen: ChristenUnie – van betekenis in Lansingerland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017

december

november

oktober

juli

juni

april

maart

februari