Yes! Casa Cadanza kómt er

Casa-Cadanza-nieuwsbericht.pngzaterdag 22 oktober 2022

Al heel wat jaren worden voorbereidingen getroffen om in elke dorpskern van Lansingerland een cultuurhuis te hebben. Niet ver hoeven te reizen om te kunnen genieten van film, cabaret, festivals en jeugd-theater. En dat met een gevarieerd aanbod dat jong en oud aanspreekt. Plus het bieden van een podium voor de eigen creatieve uitingen door scholen en verenigingen.

Maar er is meer. De bibliotheek is uit zijn jasje gegroeid, ook omdat een moderne bibliotheek veel meer is dan een boeken-uitleen. Hulp bieden bij informatie zoeken voor werkstukken door scholieren, digitale vaardigheden aanleren voor wie dat wil, lezingen voor wie zich in thema’s wil verdiepen, enzovoort. Casa Cadanza gaat dus naast een theaterzaal en een filmzaal een eigentijdse bibliotheek huisvesten.

En tot slot verwachten we dat Casa Cadanza een plaats wordt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In een periode waarin gevoelens van eenzaamheid gegroeid zijn staat dat eveneens hoog op de agenda. Het zal dus een opzet kennen waar ruimte is voor wie een kop koffie of een hapje wil, een praatje wil maken of zich juist rustig wil terugtrekken in een leeshoek.

Om ieder het gevoel te geven welkom te zijn is bereikbaarheid belangrijk. Een veilige fietsenstalling vond de ChristenUnie vanaf het begin een belangrijk onderdeel, ook om het fietsen te stimuleren. We zijn daarom blij dat de ondergrondse fietsenstalling – sommige spreken van een fietsen-garage – bewaakt zal zijn, door mensen en niet zomaar door camera’s. Dat is tegelijkertijd van waarde voor wie in de buurt gaat winkelen.

Voor dit hele plan heeft de gemeenteraad op 20 oktober groen licht gegeven. Maar was dat niet al gebeurd in januari 2020? Jazeker, maar door het lange traject van plannen en deze verder uitwerken – dat al in 2017 startte – waren de omstandigheden op een aantal punten flink veranderd en dat vroeg om een nieuw besluit. Meest opvallend zijn de hogere bouwkosten. Daarom dat het college in de persoon van wethouder Titia Cnossen de raad voor deze gewijzigde financiële planning toestemming moest vragen en nu dus gekregen heeft.

Nu kan ook de stichting van start gaan die de hele exploitatie gaat beheren inclusief de sponsoring voor de bijbehorende projecten. Volgens planning zal Casa Cadanza in 2025 opengaan. 

(Foto van gemeente Lansingerland)

« Terug

Archief > 2022

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari