Thema-avond ASD over jongeren en schulden

ASD jongeren en schulden.jpgzaterdag 21 oktober 2023

De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) adviseert het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd over regelgeving en uitvoering daarvan binnen het Sociaal Domein. Dus over jeugdhulp, participatie, WMO etc.
Op woensdagavond 4 oktober organiseerde de ASD een thema-avond over de schuldenproblematiek bij jongeren. Ook de fractie van de ChristenUnie was daarbij aanwezig.
18 jaar: financieel zelfstandig bevoegd
Het blijkt dat met name de overgang naar financiële zelfstandigheid bij het 18 jaar worden veel risico’s met zich meebrengt. Naast dat de 18-jarige zelfstandig bevoegd is om contracten aan te gaan, komen er ook verplichtingen om te hoek kijken die je zelf goed in de gaten moet houden. Zoals zorgverzekering en zorgtoeslag, studiefinanciering en studenten-OV. 
Ouders, onderwijs en de frontale hersenkwab
Veel jongeren krijgen daarbij begeleiding van hun ouders. Maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom wordt ook ingezet op voorlichting in het onderwijs. 
Goed om te weten: de hersenen van een jongere van 18 zijn nog niet volledig ontwikkeld, dat betreft met name het deel (frontale hersenkwab) dat consequenties van je keuzes voor de lange termijn kan inschatten. 
Rolmodellen
Het blijkt heel goed te werken als er rolmodellen vanuit eigen ervaring komen vertellen over geld. Naast informatie delen gaat het om durven praten over jouw eigen financiën. Iets dat generaties lang werd beschouwd als iets dat uitsluitend privé is.
Deze zogenaamde ‘peer educators’ maken de lessen heel persoonlijk: ze vertellen over hun eigen financiële situatie. Inclusief fouten die ze zelf gemaakt hebben, zoals te veel uitgeven. Of het geloven in sprookjes van Cryptomunten en gokken/loterijen. Maar ook over het eigen risico bij een ziekenhuis-behandeling na een val of sportblessure. Waar je een buffer voor nodig hebt.
Door zelf heel open te zijn komen de gesprekken over geld op gang, is de ervaring.
Informatie
Er is heel veel informatie beschikbaar om jongeren voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Zoals bij het Nibud (praktisch/huishoudboekje). De kunst is om die informatie ook bij de jongeren (en hun ouders) in beeld te krijgen. De thema-avond van de ASD gaf een mooi inkijkje in de methodiek die op scholen kan worden gebruikt.

« Terug

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

januari