ChristenUnie zorgt dat er een regeling voor saneringskredieten komt

money-1739601_1920.jpgzaterdag 30 september 2023

Een van de nare dingen waarin iemand of een gezin in verzeild kan raken is een schuldenproblematiek die niet meer te overzien is. Oorzaken zijn divers. Gokken, verlies van baan, eigen onderneming die verlies draait, echtscheiding, medische kosten… Gelukkig is er dan hulp mogelijk. Helaas wordt vanwege schaamte vaak heel laat hulp gezocht, dus ook voor diaconieën is dit een aandachtspunt.

De gemeente heeft een wettelijke taak om hierbij te helpen. De manier waarop de hulp geboden wordt, schrijft de wet niet voor. Door onze contacten met SchuldHulpMaatje en Humanitas weten we dat een zogeheten saneringskrediet een belangrijk hulpmiddel kan zijn. Hoe werkt dat?

Over schulden wordt soms via de rechter een regeling afgedwongen, maar dat valt hierbuiten. Een saneringskrediet is namelijk een “minnelijke” regeling, zonder tussenkomst van de rechter. In dit geval neemt de gemeente alle schulden over, dat wil zeggen: het deel dat voor de schuldenaar te betalen is en waarbij een vaste maandelijkse afbetaling wordt afgesproken. De schuldeisers krijgen in één keer het deel waar ze dan nog aanspraak op mogen maken; de rest wordt kwijtgescholden. De schuldenaar krijgt weer lucht, want de betalingsverplichting wordt overzichtelijk, betaalbaar en aan slechts één schuldeiser, de gemeente.

Voor de ChristenUnie is het een heel traject geweest om dit af te dwingen. Dat is niet omdat de gemeente er het belang niet van zag, maar door getreuzel en moeilijk-doen over de precieze inrichting van deze regeling. Maar door schriftelijke vragen te stellen, actief op te treden tijdens andere bijeenkomsten, het te agenderen voor de commissie en dit uiteindelijk via een motie door de raad te laten vaststellen, is het eindelijk gelukt. De gemeente gaat die regeling nu opzetten zodat deze in de eerste helft van 2024 ingezet kan worden.

Voor wie nu met schulden te maken heeft, blijft het advies om er niet mee rond te blijven lopen; en om geen nieuwe leningen bij obscure bureautjes aan te gaan. Meld je bij de gemeente, want ook zonder het saneringskrediet zal de gemeente een hulpplan opstellen.

« Terug

Archief > 2023

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

januari