Werkbezoek aan de nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers

vrijdag 04 oktober 2024 13:28

Vrijdag 20 september is de gemeenteraad op werkbezoek geweest bij de nieuwe asielopvang achter het gemeentehuis, Tobias 2. Daar wonen nu 200 asielzoekers, inclusief degenen die eerst op de oude locatie tegenover de ingang van het gemeentehuis woonden. Die oude locatie, Tobias 1, is inmiddels afgebroken.
Eind van het jaar groeit Tobias 2 naar 300 bewoners. Het derde blok met woningen wordt inmiddels opgebouwd.

De nieuwe locatie is fris, licht en functioneel. De kamers zijn niet groot. En je deelt die meestal met 3 anderen. Als gezin, maar ook als alleenstaande met mensen die je (nog) niet kent. Er wordt goed nagedacht wie er bij elkaar in een kamer worden geplaatst. Cultuur, taal, land van herkomst. Het COA vertelde dat de start van de locatie hoopvol is. Er is een goede sfeer, mensen helpen elkaar. Ten opzichte van de oude locatie is er veel vooruitgang: zelf kunnen koken in één van de gezamenlijke keukens, meer begeleiding, recreatieruimten etc. De regels zijn duidelijk en er wordt ook regelmatig gecontroleerd. Alleen roken in het rookhok, geen eten koken op de kamers etc. De bewoners van Tobias 2 kunnen extra leefgeld verdienen door klusjes te doen.

Je kunt je niet voorstellen hoe het is om maanden (of jaren) in een asielzoekerscentrum te moeten leven. Maar ik kan me wel voorstellen dat deze plek in Lansinderland er één is waar je het relatief goed treft. Mede dankzij vrijwilligers, inzet van de gemeente en gemotiveerde COA-medewerkers.

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek aan de nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.