Aan de oevers van de Rotte

Fietstocht 20131woensdag 29 mei 2013 10:08

Verrassende weetjes tijdens fietstocht ChristenUnie

Tussen de regenperiodes door was het afgelopen zaterdag droog. Waarschijnlijk vertrouwde niet iedereen erop dat dat ook de hele ochtend zo zou blijven, want het aantal deelnemers aan de jaarlijkse fietstocht van de ChristenUnie was kleiner dan andere jaren. Maar dat het fris en winderig was, weerhield een groep trouwe deelnemers er niet van om rond 10.00 uur vanuit het centrum van Bergschenhoek koers te zetten naar de Rotte. Het weer leverde mooie wolkenluchten op en fraaie vergezichten.

Onderweg stond Jaap van Lien, gids vanaf het eerste uur,  op verschillende punten stil om een toelichting op het samenspel van flora en fauna en op de rol die de inwoners kunnen spelen bij ontwikkeling en behoud van natuur . Zo noemde hij natuurgebied de Wybertjes schoolvoorbeeld van de door de politiek zo geroemde ‘burgerparticipatie’. Want dit gebied wordt door vrijwilligers onderhouden en kent inmiddels vele soorten riet- en moerasvogels. Aan de andere kant van de Rotte nam de groep een kijkje bij de Willem-Alexander roeibaan in de Eendragtspolder. Jaap lichtte toe dat dit gebied eigenlijk een multifunctioneel gebruik kent. Het combineert een professionele roeibaan met nieuwe natuur die, bij calamiteiten, tevens als waterberging kan dienen.

Halverwege de fietstocht bezocht de groep de Cradle-to-cradle (kortweg: C2C) woning aan de Rottekade. Alleen al het uitzicht is er adembenemend. Maar het bijzondere aan het huis is niet de plek. Bijzonder is de materiaalkeuze en het bouwproces. Architect en bewoner Jouke Post vertelde enthousiast over de uitgangspunten van zijn C2C-huis. Alle gebruikte materialen zijn opnieuw te gebruiken, of zijn duurzaam geproduceerd en de locatie voorziet zo veel mogelijk zelf in zijn energiebehoefte.

De woning is de eerste in Nederland. Maar er volgen er, als het aan de politiek ligt, in Lansingerland meer. Post vertelde dat hij samen met wethouder De Weger werkt aan project Four C in de Meerpolder. Hier komt een wijk van ongeveer 20 woningen die volledig C2C gebouwd worden. Dit gebeurt niet onder leiding van een projectontwikkelaar, maar in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap – waarbij iedereen zijn eigen woning realiseert, maar een deel van het project ook gezamenlijk gedragen wordt. Een C2C woning hoeft overigens niet duurder te zijn dan een traditioneel gebouwde woning.

De fietstocht was op deze manier een mooie combinatie van weidse vergezichten, nieuwe  ontwikkelingen voor natuur en recreatie en mooie plannen voor een andere kijk op wonen en bouwen.

 Ankie van Tatenhove

 

« Terug

Reacties op 'Aan de oevers van de Rotte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.