Bestuursakkoord Bleizo

Bestuursakkoord.pngvrijdag 04 april 2025 10:16

De afgelopen tijd was er veel te doen over het afgesloten bestuursakkoord Bleizo. Bleizo is een dossier wat al jaren lang speelt en een lange geschiedenis kent. Het bestuursakkoord heeft als doel om het dossier Bleizo weer op gang te brengen. Maar in het bestuursakkoord staan meer zaken waarover discussie is met de provincie zoals windenergie en de N209.

Als ChristenUnie Lansingerland vinden wij het bestuursakkoord een minder slechte optie dan een situatie zonder bestuursakkoord. Waarom lichten we graag toe aan de hand van onderstaande thema’s:

  • Bleizo: De gemeenteraden van Lansingerland en Zoetermeer hebben in 2019 besloten om woningbouw op Bleizo als optie te beschouwen. In 2021 heeft dit geleid tot het besluit door beide raden voor de ontwikkelperspectief PROEFtuin Bleizo. Verdere onderzoeken hiernaar liggen stil omdat het een voorwaarde was dat de provincie zou meewerken. En die medewerking was er niet vanwege de windopgave in dit gebied. Helaas is deze afstemming door allerlei redenen niet goed verlopen en hebben beide partijen elkaar in een wurggreep gehouden. Bleizo kwam geen stap verder, euro’s verdampen en de relatie tussen provincie en gemeente verslechterde. Met dit bestuursakkoord komt er in ieder geval ruimte om Bleizo verder te onderzoeken waarmee het project dus verder kan.
  • N209: Dit is een mogelijk een nog langer lopend dossier dan Bleizo. Zolang er gepraat wordt over de komst van de A16 is door de gemeente Lansingerland gevraagd aan de provincie om mee te werken aan aanpassingen van de N209. Zeker met de woningbouwopgave die Lansingerland heeft wordt de N209 steeds meer de bottleneck. Met de komst van het bestuursakkoord is op dit dossier ook beweging gekomen.
  • Wind: Een dossier waarover er al vaker in de nieuwsbrief is geschreven. Punt is dat Lansingerland een inspanningsverplichting heeft om te onderzoeken of wind mogelijk is. Allerlei onderzoeken verder is onze conclusie dat wind alleen mogelijk is op Bleizo. En er dus een keuze gemaakt moet worden door de provincie of ze woningen willen of windmolens. Aangezien de provincie het bevoegde gezag is op dit dossier hebben we helaas weinig in te brengen als Lansingerland. Het bestuursakkoord legt vast dat de gemeente afziet van eventuele juridische procedures op dit punt. Wij snappen dat dit in het bestuursakkoord staat aangezien er juridisch weinig kans is op succes en omdat het wel heel naar staat als twee overheden elkaar juridisch gaan bestrijden. Daarnaast ziet de provincie voorlopig af van Bleizo als locatie voor wind.
  • Overige punten: Helaas bevat het bestuursakkoord ook wat wonderlijke en minder positieve onderdelen. Voorbeeld hiervan is het stilleggen van de woningbouwontwikkeling aan de Lange Vaart in Bleiswijk. Dit stilleggen heeft een relatie met het onderzoek naar gronden voor bedrijventerreinen. Eind april kan dit dossier weer verder.

Kortom samenvattend: het bestuursakkoord geeft iets van ruimte voor Bleizo en geeft figuurlijk beweging op het N209 dossier. Hier zijn we blij mee. Rondom teleurstellend zijn we over de opstelling van de provincie over de Lange Vaart. Het akkoord is een bevoegdheid van het college en het college heeft het akkoord dan ook ondertekend net zoals de gedeputeerde staten van de provincie. Als fractie blijven we de uitvoering van het akkoord uiteraard kritisch volgen.

« Terug

Reacties op 'Bestuursakkoord Bleizo'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.