Samen tegen armoede - verslag thema-avond met Don Ceder

Avond Don Ceder.jpegvrijdag 29 november 2024

Op maandag 18 november vond in Rehoboth een goedbezochte avond over armoede plaats. Tweede Kamerlid Don Ceder sprak over zijn eigen ervaringen met armoede en schulden als sociaal advocaat en hoe moeilijk het is om vanuit de landelijke overheid echt gerichte impact te hebben op mensen in armoede. Helaas is de overheid ook vaak aanjager van schuldenproblematiek door als eerste schuldeiser klaar te staan als er problematische schulden ontstaan.

Hulpverlening bij schulden is een zaak van de lokale overheid, maar omdat armoede een taboe- onderwerp is en omdat diezelfde overheid vaak niet vertrouwd wordt door mensen in schulden worden veel mensen niet bereikt. Jan den Uil van SchuldHulpMaatje schetste aan de zaal dat volgens berekeningen maar één op de 6 mensen in armoede bereikt wordt. In dat bereiken spelen maatschappelijke organisaties zoals SchuldHulpMaatje een belangrijke rol, omdat zij niet van de overheid zijn en zo meer vertrouwen krijgen.

Don reikte ook het belang van vroegsignalering aan. De eerste rekeningen die mensen niet meer betalen als het moeilijk wordt zijn de rekeningen voor huur en zorg. Hij rekende ons voor wat het de samenleving kost op het moment dat je het uit de hand laat lopen: als een woningbouwstichting overgaat tot een uithuisplaatsing om een schuld van €1.500 dan kost dat de maatschappij vaak €50.000. Uithuisplaatsingen moeten vooral om humanitaire redenen voorkomen worden, maar dit voorbeeld liet goed zien hoe het ook financieel in het nadeel van de samenleving werkt als we niet goed omgaan met schuldenproblematiek.

Het was dan ook goed om te horen van Jan den Uil aangaf dat we met 3BWonen een woningbouwstichting hebben die hier goed mee omgaat. Sterker nog, als mensen bezocht worden die een huurbetaling gemist hebben gaat er vaak zelfs iemand van SchuldHulpMaatje mee. Zo wordt de drempel richting hulpverlening verlaagd en kan er nog op tijd iemand langszij komen.

Daarna was het de beurt aan de zaal om vragen te stellen aan de sprekers. Onder de aanwezigen waren veel maatschappelijke organisaties en lokale politieke partijen, wat zorgde voor een geanimeerde discussie, geleid door raadslid Arjen Hofman. Don wist hierin heel goed te duiden hoe complex ons belastingsysteem is voor mensen die in armoede zitten en eruit willen opkrabbelen door weer te gaan werken. Zij houden dan vaak door het wegvallen van toeslagen en belastingkortingen minder over. De ChristenUnie heeft om die reden recent een eigen belastingplan gelanceerd, waarin dit wordt aangepakt door onder anderen lagere belasting op arbeid, maar dat is niet zomaar geïmplementeerd en heeft brede steun nodig om er te komen. 

Alle aanwezige organisaties merkten op deze avond hoezeer ze elkaar nodig hebben in het signaleren van armoede, zoals de jongerenwerker die signalen over armoede bij kinderen kan doorspelen naar organisaties in schuldhulpverlening. Ook hierin diende de avond een goed doel om organisaties bij elkaar te brengen en ervan doordrongen te raken dat we armoede samen moeten aanpakken. De avond werd afgesloten met een drankje en een blik op de goedgevulde boekentafel van Boekhandel Janneke met goede recente boeken over dit thema. Een goede bijeenkomst die aanzet tot gezamenlijke actie!

« Terug

Reacties op 'Samen tegen armoede - verslag thema-avond met Don Ceder'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2024

december

november

oktober

september

juni

april

maart

februari