Lansingerlands asieldebat

WP_20160310_003maandag 21 maart 2016 18:59

Het Lansingerlands Asieldebat dat georganiseerd was door de ChristenUnie en de VVD in Lansingerland is een groot succes geworden. Op 10 maart waren zo’n 150 geïnteresseerden naar gebouw Rehoboth gekomen om het openbaar debat tussen de Tweede Kamerleden Joël Voordewind (CU) en Malik Azmani (VVD) bij te wonen.

Na het welkomstwoord van de CU-fractievoorzitter André Nieuwlaat werd de zaal actief getest op kennis over het onderwerp asielzoekers. Dit gebeurde onder de bezielde leiding van oud-burgemeester Ewald van Vliet. Na het behandelen van 17 quiz stellingen en vragen was het de beurt aan de Tweede Kamerleden om in een elevator pitch van drie minuten hun mening te geven over het onderwerp vluchtelingen.

Daarna brandde het debat echt los over vier stellingen en de zaal werd hierbij door de debatleider actief betrokken. De stellingen luidden:

1.       De Europese grenzen moeten dicht.
Joël vindt van niet omdat we barmhartig moeten zijn voor de kwetsbaren. Malik vindt van wel omdat we de toestroom niet aankunnen.

2.       De alsmaar stijgende toestroom van vluchtelingen is niet te combineren met onze sociale voorzieningen.
Joël is van mening dat we dit momenteel nog wel aankunnen en onze economie heeft er baat bij. Malik vindt van niet want de druk op onze voorzieningen is nu al te hoog.

3.       Asielgerechtigden moeten geen voorrang hebben op het verkrijgen van een huurwoning.
Joël zegt dat voorrang een positieve invloed heeft op de doorstroming in de AZC’s. Malik kan niet uitleggen dat woningzoekenden langer moeten wachten omdat asielgerechtigden eerder een woning krijgen.  

4.       Met het creëren van voldoende veilige opvang in de regio maken we asielaanvragen in Europa overbodig.
Beiden vinden dat hierover goede afspraken gemaakt moeten worden.

Kathy Arends van de VVD bedankt de Tweede Kamerleden en de debatleider Ewald van Vliet en daarna wordt er nog druk genetwerkt door de vele aanwezigen.

« Terug

Reacties op 'Lansingerlands asieldebat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.