Democracity: jong geleerd...

Democracity 2024.jpgvrijdag 22 maart 2024 11:08

Jongeren in de raadszaal
De hele maand maart is de raadszaal in het gemeentehuis overdag een leslokaal. De lessen gaan over democratie. De leraren komen van Pro Demos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Er zijn lesprogramma’s voor zowel basisscholen als middelbare scholen. Bij elke les sluiten raadsleden aan, die meedenken met de jongeren en aan wie er vragen gesteld kunnen worden.

Basisschool
Voor de basisschool bestaat de les uit het bouwen van een dorp of stad. Met bekende dilema’s: er is maar geld en ruimte voor een beperkt aantal zaken. Dus moet er gekozen worden tussen windmolens, parken, verzorgingstehuis, kerk, moskee, supermarkt of middelbare school. De kinderen doen dat door per 4 kinderen een partij te vormen met een eigen gekozen naam en met een lijstje van zaken die zij zelf heel belangrijk vinden. In elk groepje zijn de rollen zodanig verdeeld dat iedereen meedoet. 
Naarmate de ruimte opgevuld wordt, worden de discussies en argumenten belangrijker. Park/bos, kerk/moskee, apotheek en politiebureau: er ontstaat een mooi geheel. Een Democracity.

Waardevol
De Griffie heeft de lessen goed georganiseerd: zowel gastdocenten, raadsleden als scholen voelen zich welkom. Met ondersteuning van de Griffie tijdens de les. Zodat de microfoons goed werken, er drinken klaar staat en de boel na afloop weer netjes achter gelaten wordt voor het ‘echte’ werk. 

Ook vanuit de ChristenUnie hebben we meegedaan met deze lessen. En hebben we vragen beantwoord over het raadswerk, maar ook over allerlei zaken die de jeugd bezig houdt, zoals vuurwerk, fatbikes en de speeltuin in de Leeuwenkuil.

Compliment ook voor de scholen die hieraan meedoen en de voorbereiding op school die op school al gedaan was. Dit is Waardevol voor Lansingerland!

« Terug