Huisvesting arbeidsmigranten en Driehoek Noordpolder

Huis sleutelsmaandag 18 december 2023 19:15

Er stonden 2 pittige woondossiers op de agenda van de gemeenteraad van november. Of we woningen moeten bouwen is niet een hele pittige vraag. Maar de vraag voor wie en waar speelt maar al te zeer. Zowel rondom de voorziene woonlocatie voor arbeidsmigranten aan de Leeuwenhoekweg als de Driehoek Noordpolder kwamen vooral omwonenden in het verweer.

De situatie rondom de Driehoek Noordpolder speelt al jaren en werd in de vorige raadsperiode zelfs zodanig hoog opgespeeld dat elke partij er iets over opnam in zijn verkiezingsprogramma. Daarmee waren alle stellingen wel betrokken. Tel daarbij op dat de provincie met een aanwijzing kwam vlak na de verkiezingen, waarmee ze ons verplichtten te bouwen in de Driehoek. Voor de ChristenUnie was het standpunt altijd helder: al vanaf de bouw heeft de driehoek op kaarten gestaan van mogelijke bouwlocaties, alleen was de ontsluiting vaak het heikele punt. Ontsluiting door de wijk werd door de wijk als niet wenselijk gezien, maar bleek uiteindelijk wel de enige reële optie. Wij vonden dat er gebouwd mag worden, mits de ontsluiting goed geregeld kon worden. Door de Nota van Uitgangspunten zijn we overtuigd dat ontsluiting via de Smaragd technisch kan en veilig kan en daarmee konden wij groen licht geven, en met ons de meerderheid van de raad. Dat de aangrenzende Edelsteenweg ook nog een facelift krijgt vinden wij een mooie plus. Voor bewoners van de Edelsteenwijk die graag een ander besluit hadden gezien hebben we alle begrip. Wij willen met onze keuze ruimte geven aan jonge mensen om op zichzelf te gaan wonen, voorkomen dat mensen uit een kofferbak moeten leven en dat doen we op een locatie die altijd al in beeld is geweest als mogelijke bouwlocatie.

Op de Leeuwenhoekweg is het plan om een locatie neer te zetten voor 300 arbeidsmigranten. We hebben in Lansingerland ongeveer 5000 arbeidsmigranten aan het werk, met name in de tuinbouwsector. Daarvan woont maar een handjevol in Lansingerland. Plekken waar arbeidsmigranten worden gehuisvest zijn potentieel een bron van uitbuiting en slechte omstandigheden. Dat voorkomen we met een grootschalige huisvesting met een huismeester zoals hier aan de Leeuwenhoekweg is voorgesteld. Dat beschermt arbeidsmigranten tegen deze slechte omstandigheden en het doet iets aan de grote vraag aan huisvesting voor deze groep, niet alleen uit onze eigen gemeente, maar ook vanuit steden als Den Haag, waar arbeidsmigranten nu vaak onder erbarmelijke omstandigheden worden gehuisvest en waarover Den Haag recent ook de noodklok luidde. Om die reden zijn wij ook een groot voorstander van deze ontwikkeling. Andere partijen waren wat terughoudender en vreesden voor overlast. Uiteindelijk zijn we meegegaan in een compromis, waarbij de locatie nu eerst 200 arbeidsmigranten gaat huisvesten en bij gebleken succes mag uitbreiden naar 300. 

« Terug