Bas Visser op bezoek in de Tweede Kamer

Bas Visser kamerbezoek.jpeg
Arjen Portret
Door Arjen Hofman op 21 november 2023 om 19:57

Bas Visser op bezoek in de Tweede Kamer

Lansingerlandse voorganger in gesprek met kamerlid Don Ceder over de rol van kerken in onze samenleving.

Op uitnodiging van de fractie van de ChristenUnie Lansingerland ging Bas Visser van de Wijnstokgemeente naar de Tweede Kamer om met kamerlid Don Ceder en meer dan 100 andere voorgangers te praten over de rol van kerken in onze samenleving en hoe de politiek daaraan kan bijdragen. Raadslid Arjen Hofman sprak hem hierover.

Hi Bas, het is een paar weken geleden dat je naar de Tweede Kamer bent geweest. Hoe was het daar?
Het is alleen al leuk om eens in dat gebouw geweest te zijn, een hele inspirerende omgeving.
Wat voor mensen trof je er zoal aan?
Ik ging er eigenlijk naar toe in de verwachting dat ik veel voorgangers zou treffen uit allerlei typen kerken, van traditioneel tot evangelisch, maar het merendeel bleek voorganger te zijn van een migrantenkerk.
Nou ja, als het merendeel van de kerken migrantenkerk is tegenwoordig dan is dat misschien wel een goede afspiegeling. Of is dat niet zo?
Zeker niet, maar migrantenkerken hebben wel hele specifieke zorgen, waar we uitgebreid over gesproken hebben. Daar waar de meeste gevestigde kerken een kerkgebouw hebben, beginnen veel nieuwe kerken met niks en dan lopen ze er tegenaan dat er soms niet veel mogelijkheden zijn.
Maar ze kunnen toch gewoon een zaaltje huren?
In theorie wel ja, maar ik sprak een voorganger met veel zelfkennis die zei dat zodra zij in een zaaltje in een appartementencomplex gaan zingen ze geen 'standje zachtjes' kennen en al gauw te maken krijgen met klachten over geluidsoverlast.
Don Ceder organiseerde deze dag. Wat is zijn oplossing voor dit probleem?
Een directe oplossing heeft hij niet, maar het begint bij aandacht vragen voor kerken en benadrukken welke positieve rol kerken in de samenleving hebben. Ondanks dat Nederland in sommige delen van het land ontkerkelijkt is het toch ontzettend van belang om bij ruimtelijke ontwikkelingen ook ruimte te maken voor kerken. Daar maakt hij zich samen met Stichting Kerk In Nederland (SKIN) hard voor.
Hoe kijk je terug op deze dag?
Goed dat de ChristenUnie hier mee bezig is op deze manier. Door ons als voorgangers samen te brengen in Den Haag breng je ook verbinding in de kerk over de volle breedte. Samen met zoveel andere voorgangers bidden in de Tweede Kamer voor ons land was ook heel bijzonder.