De verspilling niet waard

Waardevol logo met achtergrond
Jurjen Portret
Door Jurjen Dieleman op 14 maart 2018 om 15:52

De verspilling niet waard

Vandaag is het Biddag voor Gewas en Arbeid. Anders dan christelijke feesten als Kerst, Pasen en Pinksteren, is Biddag een vrij onbekende dag. In het hele land, dus ook in Lansingerland, vinden vanavond echter kerkdiensten plaats om God te bidden om een zegen over de oogst en het werk in het komende seizoen.

Waar Biddag in het verleden vooral ging om het gewas, is de aandacht steeds meer verschoven naar arbeid. Niet zo vreemd in een samenleving waarin steeds minder mensen een baan in de agrarische sector. En in Lansingerland, met een sterke tuinbouwsector, loopt zaaien en oogsten vaak al lang niet meer synchroon met Biddag in maart en Dankdag in november.

En toch. Biddag helpt ons wel om ieder jaar weer even stil te staan bij het wonder van alles wat groeit en bloeit. Bij het gewas, dat zomaar lijkt te groeien en waarmee er voor ons voedsel in overvloed is. Een overvloed die zo normaal lijkt en tegelijkertijd zo wonderlijk is.

Als ChristenUnie in Lansingerland willen wij deze dag dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Want juist als wij nadenken over de groei van het gewas, is het bijna niet mogelijk om voorbij te gaan aan de manier waarop wij met deze gewassen omgaan. Daarom willen wij vandaag in het bijzonder aandacht vragen voor de verspilling van het voedsel in ons land.

Want wat blijkt: een gemiddelde Nederlander gooit 41 kilo voedsel per jaar weg. Voedsel dat vaak nog prima te gebruiken is. Gewoon eten dat overblijft aan het eind van de maaltijd, dat er net niet helemaal doorsnee uitziet of net iets te lang is blijven liggen. 41 kilo per persoon per jaar! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voedselverspilling bij supermarkten, restaurants en andere bedrijven. 

Vandaag willen wij als ChristenUnie een eerste stap zetten om de voedselverspilling in Lansingerland te verminderen. Daarom deelden wij vandaag kliekjesrecepten uit: recepten die je kunt maken met ingrediënten die regelmatig overblijven in de keuken. Een kleine start van een thema waar we de komende vier jaar graag verder mee aan de slag willen. Om zo de voedselverspilling in onze gemeente steeds verder te verminderen!

Graag sluit ik af met een oproep aan u. Denk vandaag op Biddag, of u nu christelijk bent of niet, eens na over hoe vaak er bij u stiekem toch nog eten in de prullenbak verdwijnt. Zit u boven of onder die 41 kilo? Sta eens stil bij het wonder van ons voedsel. Eten dat zomaar groeit. Dat is toch het verspillen niet waard?

Jurjen Dieleman

Heeft u de kliekjesrecepten vandaag niet gehad? Geen nood: ze zijn hier ook te dowloaden!