Duurzaamheid - een wereld te winnen
Duurzaamheid - een wereld te winnen
Deze week hoorde ik een berichtje dat de verkiezingsprogramma’s nog nooit zo groen zijn geweest als voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Van links tot rechts spreken partijen in hun programma’s over duurzaamheid.
Voor een christelijke partij is dat natuurlijk winst. Want de opdracht om goed voor de aarde te zorgen die ligt ons na aan het hart. Die opdracht wordt immers al op een van de eerste bladzijden van de Bijbel beschreven. En ook in de richtlijnen voor het alledaagse leven, opgesomd in de wetten van Mozes, springt de zorg voor de aarde eruit. Bijvoorbeeld in de opdracht om het land elk zevende jaar rust te geven, dus: braak te laten liggen en te leven van wat vanzelf opkomt. Een lesje rentmeesterschap. Een lesje afhankelijkheid ook.
Die afhankelijkheid zijn we in de loop van de tijd wel een beetje kwijt geraakt. De enige sector die nog afhankelijk lijkt van natuurwetten, is -inderdaad- de landbouw. Als het niet regent, of juist te veel, dan heeft dat gevolgen voor de oogst. Maar verder zijn we heer en meester over de schepping geworden en regelen we onze eigen zaakjes.
Dat beeld kantelt, nu we niet alleen beseffen dat de voorraad fossiele brandstoffen eindig is, maar ook dat het gebruik ervan gevolgen heeft voor het klimaat. En dat we ons Groningse gas niet ongestraft naar boven kunnen pompen, daar twijfelt niemand meer aan. De noodzaak om meer groene en schone energie op te wekken is ineens voor iedereen duidelijk. Maar zijn we er dan?
Dat denk ik niet. En daarom valt er ook nog wel wat te kiezen. Als duurzaamheid alleen gaat over het energievraagstuk, dan kleurt politiek Nederland groen. Maar het is meer dan dat. Duurzaam leven gaat ook over levensstijl en principiële keuzes. Het raakt je portemonnee en zegt iets over je bestedingspatroon. Het gaat over alledaagse dingen als wat je met je afval doet. Over je keuze voor de fiets of de auto. Het gaat over mode en andere -dure- trends: elke paar jaar een ander interieur? Iedere zomer weer een langere vakantie naar een nog verder weg gelegen oord dat nog niet door toeristen is ontdekt? Het gaat over de inrichting van je tuin: tegels erin, hout op de grens en wateroverlast? Of gras, heg, bloemen en bijen?
Er is nog een wereld te winnen als we het in de politiek niet alleen hebben over terugverdientijden en nieuwe energie, maar over een duurzame levensstijl en toekomstbestendige keuzes. Laten we ervoor gaan. Want, met een bekend uitgangspunt; wij #gelovenindetoekomst
Ankie van Tatenhove