Ga toch fietsen!

Fietstocht 2016
Jurjen Portret
Door Jurjen Dieleman op 8 februari 2018 om 22:38

Ga toch fietsen!

Deze week is een fietsweekje voor de ChristenUnie in Lansingerland. Nadat ik afgelopen maandag mocht meedoen aan het verkiezingsdebat van de Fietsersbond, werd dinsdag het fietsveiligheidsplan besproken in de commissie Ruimte. Komende zaterdag vindt de ChristenUnie-fietstocht plaats, waarvoor jullie natuurlijk allemaal van harte zijn uitgenodigd! En als ik van de week geen lekke band had gehad, waren ongetwijfeld nog de nodige kilometers asfalt onder mijn fietswielen doorgegaan.

Want los van het feit dat je af en toe je band moet plakken, is de fiets een heerlijke manier om je te verplaatsen in onze gemeente. Zelf ben ik al jaren een enthousiast fietser, ondanks dat ik mijn racefiets ergens in de afgelopen raadsperiode toch aan de wilgen heb gehangen. Als kind fietste ik al met mijn moeder en broertje vanuit Schiebroek naar de basisschool in Berkel. En later toen ik op de middelbare school zat, bracht mijn fiets mij iedere dag van Bergschenhoek naar Rotterdam Alexander en terug.  Tijdens mijn studie bracht mijn fiets de nodige tijd door op station Rodenrijs en in de afgelopen raadsperiode ook regelmatig avondjes bij het gemeentehuis.

En zelfs nu het halen van mijn rijbewijs het wat verleidelijk maakt om af en toe de auto te pakken, blijft de fiets mijn favoriete vervoersmiddel (vooral als het niet regent). Met de fiets verplaats je niet alleen snel door de dorpen heen, regelmatig nog wat sneller dan met de auto, maar je ziet ook nog eens wat meer van de wereld om je heen. Zeker als je op je gemakje een rondje fietst, zie je pas echt hoeveel mooie stukjes schepping in de gemeente Lansingerland te vinden zijn. Voor een ontspannen (zondag)middagje hoef je de gemeente dan ook echt niet uit! Niet voor niets pleiten wij in ons verkiezingsprogramma dan ook voor goede recreatieve fietsroutes, met picknicksetjes, watertappunten en kastjes met spullen voor als je band lek is. Was ik maar zo’n kastje tegengekomen in de afgelopen week!

En ondanks dat je in Lansingerland al heerlijk kunt fietsen, zijn er nog wel wat verbeteringen nodig. Nog te vaak wordt er bij verkeersontwikkelingen eerst aan de automobilist gedacht en pas daarna aan de fietser. Dan hebben we het in de raad weer over de hoeveelheid parkeerplekken bij een station en vergeten we na te denken over het stimuleren van fietsen naar het station. Ook in onze dorpscentra komen de fietsers nog lang niet altijd op plek één.

Namens de ChristenUnie hoop ik mij ook in de komende periode in te kunnen zetten voor de fietser in Lansingerland. Fietsen is namelijk niet alleen handig, duurzaam en gezond, maar ook nog eens hartstikke leuk. Een heerlijke manier om de omgeving om je heen te verkennen, want op de fiets zie je meer. Laten we daarom in de komende raadsperiode de fietser in Lansingerland echt op één zetten!

Jurjen Dieleman

Wereldreizen

Als ik een eindje fiets
Door de dorpen in de buurt
Maak ik een wereldreis

Als ik een heel eind fiets
Door de dorpen verder weg
Maak ik een grote wereldreis

Als ik vrij ben
Maak ik veel wereldreizen
Op de fiets

Christian Lucas