Jeugdzorg: pijnpunt of speerpunt?

child-1439468_1920.jpgdinsdag 06 februari 2024 21:10

Voor de ChristenUnie is jeugdzorg een speerpunt. 

Het belang is groot om gezinnen vooruit te helpen wanneer een kind dreigt te ontsporen. Of wanneer een jonge meid onbereikbaar wordt voor de omgeving, of zelfs zichzelf beschadigt. Of wanneer een jongen “snel geld” scoort en in een crimineel milieu gezogen wordt en er niet meer uit durft of zelf verslaafd raakt.

 

Is dit allemaal jeugdzorg? Moet de gemeente dit allemaal oplossen?

Dit soort vragen agendeerde de ChristenUnie onlangs in de raadscommissie. Want jeugdzorg is tegelijkertijd een pijnpunt. De hoeveelheid geld die ermee gemoeid is, blijft maar toenemen. Vooral de dure specialistische zorg die regionaal ingekocht wordt, draagt aan de hoge kosten bij. Tegelijkertijd zijn er vragen te stellen bij sommige oorzaken, zoals ongezonde prestatiedrang, en bij het elkaar gek maken met sociale media waar falen en tekortschieten taboe zijn – terwijl het gewone leven complexer is dan elke dag zonneschijn en succes.

 

Voor de ChristenUnie springen een aantal oplossingen eruit als veelbelovend. 

Daartoe hoort aandacht voor gezinnen waar armoede speelt. Een ander punt zijn de scheidingen die zo vaak gevolgen hebben voor de kinderen die daar buiten hun schuld de dupe van zijn. Eenzaamheid is een ander probleemgebied; niet honderden volgers op Instagram, maar een paar echte vrienden met wie je kan lachen en huilen en met wie je over je gevoelens kan praten.

 

Een groot onderwerp dus. 

Om de hoge kosten van de specialistische zorg terug te dringen, wordt dit jaar extra ingezet op het veranderen van verwijspatronen; welke jeugdhulp is nodig en passend. Zo denken we aan een grotere rol voor de POH Jeugd, die deskundig is en sneller hulp biedt. We denken aan de plaats van het CJG dat extra oog heeft voor de baby- en peutertijd, omdat in die fase veel problemen ontstaan.

 

Dus ja, pijnpunt omdat het over meerdere knelpunten gaat en die ook nog pijnlijk zijn. Maar ook speerpunt, omdat de ChristenUnie voorrang geeft aan jeugdigen en gezinnen met de meest ernstige problemen en daar aandacht voor zal blijven vragen.

« Terug