Opvang van Oekraïense vluchtelingen op een tweede locatie

Sporthoekpad/hoeksekademaandag 18 december 2023 18:44

Na een zorgvuldige en daarom lange voorbereiding is dit jaar een opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Vanaf het begin van dit proces heeft de gemeenteraad gekozen voor kleinschalige locaties en dat is ook steeds de voorkeur geweest van de ChristenUnie. Reden daarvoor is bij ons niet een aarzeling of we het wel zouden willen, een soort zuinige houding van “nou ja, als het moet, oké, maar niet te veel”. Reden is om het behapbaar te laten zijn voor de directe omgeving om naast het benodigde onderdak bieden ook te zorgen voor voldoende capaciteit voor verder benodigde voorzieningen: medische zorg, maatschappelijke ondersteuning, mogelijkheid van school gaan enz. Ofwel, een echt tijdelijk thuis bieden.

Over een tweede locatie wordt ook al langer nagedacht en hiervoor kwam het college met het idee om dat in Noordpolder in Berkel en Rodenrijs op te zetten. Net als in Bergschenhoek met flexwoningen en eveneens net als in Bergschenhoek met een deel ervan bestemd voor zogeheten spoedzoekers; dat zijn mensen die door onverwachte problemen opeens zonder huis zitten. De ChristenUnie vindt het idee van een tweede opvangplek prima maar ziet nadelen aan de voorgenomen locatie. Overwegingen hierbij zijn verstoring van dit mooie natuurgebied, problemen met de ontsluiting omdat er ook al woningen direct ernaast in Driehoek Noordpolder komen, en ook omdat hiermee een voorschot genomen lijkt te worden op definitieve woningbouw – en zo ver zijn we nog niet. De ChristenUnie opteert voor het Merenweg-gebied in Bleiswijk waar in de komende 10 of meer jaar woningen gaan komen. In een deel ervan tijdelijk flexwoningen neerzetten is daar goed mee te combineren.

Overigens is er dit jaar ook nog een andersoortige opvang gecreëerd, namelijk voor Oekraïners die door ziekte afhankelijk zijn van medische en verpleegkundige zorg. In het Medisch Hart Bleiswijk zijn hiervoor kamers ingericht. Er wordt samengewerkt met een huisarts, thuiszorgverpleegkundigen en ook de GGD heeft een aandeel in de organisatie ervan.

« Terug